ESIMENE ÜHINE KALAREIS SOOME TUNDMATUTESSE VETESSE

ESIMENE ÜHINE KALAREIS SOOME TUNDMATUTESSE VETESSE

December 18, 2023

Esox Lures

Võtsime ette esimese ühise kalareisi Soome Turu saarestikku, et "tundmatutes vetes" erinevaid lante proovile panna.

Valmistamaks mitte lihtsalt ilusa ja omanäolise kujundusega kalapüügilante, vaid ka toimivaid lante, on neid saadud juba mitu aastat oma kodujärves proovitud ja katsetatud. Ujuvad tõesti hästi, kala püüavad. 

Vellodega on järvest kindlasti kõige parem püüda. Pildil on Joonatan ahvenaga, mis saadud Vello S landiga. Vaatamata sellele, et Luciuse kategooria landid on efektiivsed eelkõige merepüügil, tuleb välja, et nendega võimalik saada päris hästi kala ka siseveekogudes.

Pildil on Rasmus, kes püüdis selle 5-kilose haugi Lucius M landiga samast järvest, kust Joonatan ahvena sai.  

Soome sõit

Oli aeg võtta ette üks ühine kalapüügireis, et landid proovile panna ning veeta sõpradega hästi aega, saada argielust mõneks ajaks eemale. Nii sai sõidetud käesoleva aasta oktoobris Soome Turu saarestikku. See oli meie esimene ühine kalapüügireis kodumaalt välja. 

Kuigi pildil oleme viiekesi, võtsid reisist osa Joonatan, Stiven, Paul, Robin, Johan ja Erik - kõigil ühine kirg kalastamise vastu. 

Reis ei alganud kaugeltki probleemideta. Teel Soome sõitis juhuslik turistibuss Joonatani autole kergelt tagant sisse, mistõttu tuli hiljem Soome bussifirma ning kindlustusega tegeleda. Vaatamata tugevale tuulele oli kohalejõudnutena vaja esimesel võimalusele merele minna, et pärast võrdlemisi pikka sõitu püüda ka - milleks me olime sinna tulnud. Lõpuks ei jaksanud poisid enam tagasi aerutada ning olekski võidud jääda merele triivima, kui ei oleks olnud võimalik kutsuda Stiven mootorpaadiga päästma. Eks see kõik käi ühe seikluse juurde!

Lantide proovilepanek

Reisi jooksul katsetasime erinevaid lante, kuid sai kõigile ka enda tehtud landid laiali jagatud. 

Pidasime sealsetele oludele kõige paremaks kasutada Vello M  ja Lucius M lante haugi-, säinase- ja ahvenapüügiks. Järgnevalt pilte erinevate päevade saagist. 

 

Pildil on Stiven haugiga. 

Pildil on Joonatan säinasega. 

Pildil on Erik haugiga.

Pildil on Joonatan haugiga. 

Nagu piltidelt selgub, võib öelda, et Lucius M oli reisi menukaim lant.

Pildil ühe päeva saak. 

Reisikogemusest

Eks kalastusreisi juures olegi kõige erilisem keskkonna ja rutiini muutumine. Varajane ärkamine, sõpradega muutuvate ilmadega merel seilamine, pärastlõunal kala puhastamine ja praadimine (Paul tegi parimaid haugifileesid) ning Uhhaa ehk kalasupi keetmine, aga ka õhtul küttes saun kirjeldavad sellist reisi ehk kõige ilmekamalt. 

 Pildil puhastab Erik ühel õhtupoolikul haugi.  

Kui soovite sarnast reisi ette võtta, soovitame peatuda majutusasutuses MeriKoivula. Väga sobivas asukohas, ilus, puhas ning - mis peamine - korralike saunadega. 

Üldjoontes jäid kõik reisiga rahule ning landid suutsid ennast igati õigustada!